Nye indlæg

 

Invitation til rundvisning på Folkehjem

14-09-2015
Oplev historiens vingesus på Folkehjem

Nu har du mulighed for at få en guidet tur rundt på Folkehjem. Se Billedsalen med portrætterne af vigtige sønderjyder, Genforeningsplakaterne fra folkeafstemningen i 1920 og den smukke Kongesal. Hør historien om dengang Sønderjylland var tysk, om de dansksindedes kamp for at bevare tilknytningen til Danmark. Hør om H.P. Hanssen, der fra balkonen på Folkehjem i 1918 fortalte de forsamlede, at der ville komme en folkeafstemning, hvor de dansksindede nordslesvigere ville få mulighed for at stemme sig hjem til Danmark. Og hør om dengang i 1920, hvor folkeafstemningen fandt sted, og hvor Kong Christian X red gennem Sønderjylland på den berømte hvide hest.

Rundvisningerne finder sted:

Søndag den 13. september kl. 15.00 – 15.45

Søndag den 11. oktober kl. 15.00 – 15.45

Efter rundvisningen vil der blive serveret kaffe og kage i Folkehjems restaurant. Rundvisningen inkl. kaffe og kage koster 75. kr. Tilmelding til folkehjem@folkehjem.dk

Folkehjem – en del af den sønderjyske historie
Folkehjem bliver ofte kaldt for hele Sønderjyllands forsamlingshus, og det er ikke uden grund. Folkehjems historie er fantastisk og helt central for den sønderjyske historie og for Genforeningen.

Tiden omkring 1900 var en hård tid for de dansksindede nordslesvigere. De preussiske myndigheder gjorde det svært for danske foreninger at leje lokaler til deres møder, og som et modtræk begyndte de danske foreninger at bygge forsamlingshuse. Forsamlingshusene var ikke kun praktiske bygninger til afholdelse af møder, gymnastik og fester. Nej, forsamlingshusene blev protesthuse vendt mod magthaverne.

Sprogforeningen var en forening, hvis formål var at bevare det danske sprog og den danske kultur i Nordslesvig. I 1900 købte Sprogforeningen en smuk bygning i Aabenraa. Bygningen hed dengang Schweizerhalle, men Sprogforeningen omdøbte straks bygningen til Folkehjem, og stedet blev det centrale sted for den danske bevægelse i Nordslesvig.

Derfor var det naturligt, at det var her de dansksindede nordslesvigere samlede sig i dagene efter afslutningen på 1. verdenskrig. Vælgerforeningen holdt folkemøde den 16. og 17. november 1918, og flere end 3.000 sønderjyder mødte op. Det var fra Folkehjems balkon, at H.P. Hanssen holdt sin store tale. Her sagde H.P. Hanssen, at der ville komme en folkeafstemning, hvor de dansksindede sønderjyder ville få mulighed for at stemme Sønderjylland hjem til Danmark. Denne begivenhed er nok den mest kendte i Folkehjems historie.

Folkehjem er fortællingen om de dansksindede nordslesvigers trængsler under preussisk herredømme, om deres store tab i 1. verdenskrig. Det er historien om folkeafstemningen, der gjorde Sønderjylland dansk igen, og som lagde grænsen fast. Den dag i dag er folkeafstemningen og den efterfølgende grænsedragning et af de bedste eksempler på hvordan svære konflikter kan vendes til varig fred.
 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

FOLKEHJEM RESTAURANT OG KURSUSCENTER - HADERSLEVVEJ 7, 6200 AABENRAA - TLF.: 74 62 28 48